Dārgākais suns pasaulē maksā miljonu
Publicēts 17. martā, 2011.
Par pasaulē dārgāko suni kļuvis sarkanais tibetiešu dogs jeb mastifs vārdā Hongs Dongs, kuru par desmit miljoniem Ķīnas juaņām jeb nedaudz mazāk nekā par miljonu latu iegādājies kāds akmeņogļu biznesa magnāts, ziņo izdevums The Daily Mail.

Šīs šķirnes suņus uzturēt spēj tikai ļoti bagāti cilvēki, jo sarkanajiem tibetiešu dogiem ir ļoti īpaša ēdienkarte - viņi uzturā nevar lietot rūpnieciski ražotu suņu barību, bet izvēlas svaigu liellopu un cāļa gaļu, kas papildināta ar dažādām ķīniešu delikatesēm, piemēram, jūras gurķiem, vārītām zivju galvām, kam pievienots olu čaumalu pulveris, un citiem gardumiem.

Parasti sarkano tibetiešu dogu mūža ilgums ir aptuveni 14 gadi, un dzīvnieku speciālisti atzinuši, ka šīs šķirnes pārstāvji bieži cieš no dažādām ģenētiskām slimībām.

Sarkanos tibetiešu dogus jau XIII gadsimtā aprakstījis Venēcijas tirgotājs un pasaules apceļotājs Marko Polo - viņš rakstīja, ka tie ir ēzeļa izmērā un ar tādu balsi kā lauvām. Jāatzīst, ka venēcieša apraksts bijis visai precīzs, jo pieaudzis mastifs sver vidēji 82 kilogramus.

Šo suņu mātītes mazuļus var laist pasaulē tikai reizi gadā, un tibetiešu dogi savas dārgās uzturēšanas dēļ tiek uzskatīti par vienu no retākajām un ekskluzīvākajām suņu šķirnēm pasaulē (piemēram, Lielbritānijā ir tikai trīs simti šāda veida suņu). Tiesa gan, briti šos kucēnus tirgo par krietni pieticīgāk cenām nekā Ķīnā - tur viens mazulis maksā aptuveni 800 latus.

Honga Donga augsto cenu noteicis tas, ka veterinārārsti šo suni atzinuši par īpaši perfektu savas sugas pārstāvi, bet 11 mēnešus vecā kucēna pārdevējs atzinis, ka viņa audzināšanā līdz šim iztērētas ļoti lielas naudas summas.

Savu lomu kucēna līdzšinējam saimniekam izdevīgajā darījumā spēlējis arī fakts, ka mastifi Ķīnā ir kļuvuši par statusa simbolu, aizvietojot dārglietas un greznas automašīnas, ar kurām līdz šim bagātnieki apliecināja savu turību.

Tāpat tiek uzskatīts, ka šie suņi ir svēti dzīvnieki, kuri spēj pasargāt sava saimnieka veselību un drošību, bet dzīvnieku uzvedības speciālisti atzinuši, ka mastifi esot ļoti gudri, labi saprototies ar citiem dzīvniekiem un maziem bērniem.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: