Deputāti netiek skaidrībā, kurš ir āmurs
Publicēts 21. janvārī, 2011.
Ceturtdien, 20. janvārī, visai dīvainu komunikācijas veidu nodemonstrēja trīs no simts Latvijas gudrākajiem cilvēkiem – Saeimas jaunākais deputāts Jānis Dombrava (attēlā), kā arī pieredzējušie politiķi Dzintars Ābiķis un Visvaldis Lācis.

Uz Saeimu šajā dienā tautas kalpi bija ieradušies, lai lemtu par valstiski svarīgām lietām, kā arī lai piedalītos Saeimas svinīgajā sēdē, kas veltīta 1991. gada barikāžu aizstāvjiem. Kad aizsākās debates par 4. maiju, Ābiķis savu no tribīnes runājošo kolēģi Visvaldi Lāci esot nosaucis par "idiotu" un "āmuru" - vismaz tā sociālajā vietnē Twitter ievīteroja Dombrava. Izklaides portāls Mango nolēma incidenta detaļas noskaidrot sīkāk.

Dzintara Ābiķa versija

Sarunā Ābiķis pauda sašutumu par 22 gadus vecā Dombravas ierakstu un norādīja: "Es nekad tā nedaru! Es savā 21 gadu garajā deputāta darba laikā nevienu neesmu nosaucis kādā sliktā vārdā, turklāt es ļoti cienu Visvaldi Lāci. Kaut vairāk būtu tādu cilvēku kā viņš tik cienījamā vecumā!"

Visvalža Lāča versija

Arī pats deputāts Lācis portālam Mango apstiprināja, ka neko tamlīdzīgu neesot dzirdējis un nekādā gadījumā neuzskatot Ābiķi par rupekli - viņš vienkārši atsakās ticēt, ka būtu lamāts kādos rupjos vārdos. "Jā, mums nesakrita domas jautājumā par 4. maija neatkarības deklarāciju (..), bet tas jau vēl nenozīmē, ka kāds būtu aizvainots," teica Lācis.

Kad Saeimas vecākais deputāts iesāka nākamo teikumu, sarunā iesaistījās arī Ābiķis, kurš, sadzirdēdams, ka Lācis runā ar kādu preses pārstāvi, lūdza kolēģi vēlreiz precizēt to, ka viss ir kārtībā, bet vārdi "idiots" un "āmurs" nav izskanējuši.

Jāņa Dombravas versija

Kad Mango sazinājās ar deputātu Dombravu, viņš atradās Saeimas kafejnīcā un jau bija uzklausījis kolēģa Ābiķa aizrādījumus par Saeimā notiekošo sarunu publisku atspoguļošanu sociālās vietnēs. "Jā, es jau ar Ābiķi runāju par šo lietu, un viņš teica, ka šādas sarunas nav publiski atspoguļojamas," taisnojās jauneklis, tomēr pie savas patiesības palika.

"Es neesmu cilvēks, kurš šādas lietas izdomātu," komentējot savu ierakstu, sacīja Dombrava. "Ābiķim jau vispār patīk izmest dažādas replikas. Tiešām dzirdēju, kā viņš saka kaut ko apmēram tādā garā: "Stulbums... runā kā tāds āmurs" vai tamlīdzīgi. Kā to pierādīt, ja tas neparādīsies Saeimas stenogrammā, man nav ne jausmas! Es jau nenāku uz Saeimu ar diktofonu," bija sašutis Dombrava un piebilda, ka arī viņa kolēģe Inese Laizāne dzirdējusi Ābiķa nekorekto repliku.

Dzintara Ābiķa versija # 2

Kad incidents jau bija gandrīz izsmelts, Ābiķis pats vēlreiz sazinājās ar Mango, un šoreiz deputāts bija kļuvis nedaudz agresīvāks. "Dombrava ir provokators, un šī nav pirmā reize, kad viņš sevi tā apliecina. Es saprotu, ka viņš ir jauns un arī jocīgs, bet tādas lietas tomēr bojā nervus," atklāts bija Ābiķis.

Viņaprāt, Dombrava nav rīkojies glīti. "Vispār jau kaut ko varbūt esmu teicis, bet privātās sarunās, taču ne jau kaut ko tādu, ko piemin Dombrava! Mēs arī savā starpā [ar Lāci] šad tad jokojam, daudzi deputāti joko savā starpā, tomēr domāju, ka šādas runas un situācijas pasniegšana nodara ļaunumu," sacīja Ābiķis un salīdzināja Dombravas rīcību ar dažu bijušo kolēģu rīcību, kura nav vairojusi labestību cilvēku vidū.

Tomēr Dombrava norāda, ka, viņaprāt, visam, kas notiek Saeimas namā, būtu jānonāk pie tautas - arī deputātu sarunām. "Es uzskatu, ka sabiedrībai būtu jāzina, kas notiek Saeimā sēžu laikā, un domāju, ka Saeimas darbā būtu arī vairāk jāizmanto modernās tehnoloģijas," sacīja Dombrava un apstiprināja, ka turpinās cilvēkus informēt par Saeimā notiekošo.


Komentāri (1)
Gints: Vai pie tautas arī jānonāk ziņām kā tautas kalpi sēž uz poda??
22/01/2011 08:07
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: