Gerkens Latvijai prognozē drūmu nākotni
Publicēts 13. oktobrī, 2010.
Nākamā gada janvārī vai februārī vēlēšanu eirofija pāries un gaidāmi "visi tie paši lietussargi, akmeņi un olas pret Saeimu; kādreiz tauta uzķērās uz banāniem, nu - uz lietussargiem", uzskata uzņēmējs Raimonds Gerkens, tirdzniecības ķēdes Gerkens un partneri līdzīpašnieks

"Tie, kas tagad būs pie varas, zinās, kā cīnīties pret tiem, kas atrodas uz ielas. Tie, kuri apsaukāja un dauzīja ar lietussargiem 9. Saeimas deputātus, tagad paši sēdēs Saeimā. Un tagad uz viņiem spļaus nākamie neapmierinātie," intervijā laikrakstam Neatkarīgā stāsta Gerkens.

 

Latviešu nācijai ļoti daudz jāmācās, lai tā kļūtu patiešām gudrāka un lai spētu attīstīt savu valsti. Pretējā gadījumā nacionālais bizness te neplauks, un tad varam cerēt tikai uz to, ka apkalposim citas nācijas, norāda Gerkens.

Nākamā gada pavasarī uzņēmējs sagaida elektrības padārdzinājumu, nekustamā īpašuma nodokļa pacelšanu, pievienotās vērtības nodokļa paaugstinājumu un citas negatīvas izmaiņas. 400 miljonu latu valsts budžeta konsolidācija jeb resursu izņemšana no valsts budžeta patēriņu samazinās vēl vairāk, līdz ar to nākotnē nacionālam biznesam rēgojas skuju taka, prognozē Gerkens.

"Šo gadu, tāpat kā iepriekšējo, beigsim ar zaudējumiem. Esmu pazeminājis algas saviem darbiniekiem, esmu arī atlaidis cilvēkus. Kādreiz strādāja ap 500 cilvēku, tagad ap 200," par savu biznesu stāsta Gerkens. "Veikalus pārāk daudz neesmu slēdzis. Tagad Brīvības ielā slēdzu, lai nekonkurētu pats ar sevi, jo netālu, piemēram, ir mans Bērnu pasaules veikals."

Gerkens gan noliedz, ka līdzīgs liktenis varētu piemeklēt arī citus tīkla veikalus, jo, lai gan mazumtirdzniecības apgrozījums ir samazinājies, uzņēmējs norāda, ka atšķirībā no citiem konkurentiem nav ņēmis nesamērīgi lielus kredītus, kurus patlaban būtu grūtības atdot.

"Es esmu pret kredītu ņemšanu. Esmu piesardzīgs latvietis, nācis no laukiem, es saprotu, ka ar kredītu nekur tālu nevar tikt. Ņemt kredītu nozīmē: tu strādā mazliet priekš sevis un daudz priekš bankas. Bija man viena kredītlīnija pirms daudziem gadiem, esmu norēķinājies, man pietika ar to vienu reizi: šis kredīts man neko labu neatnesa," norāda Gerkens.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: