Google izstrādā viedas kontaktlēcas
Publicēts 20. janvārī, 2014.
Google vīzija par valkājamām tehnoloģijām pasaulei jau ir devusi viedās brilles Google Glass. Tagad interneta gigants paziņojis, ka gatavo jaunu apvērsumu – viedās kontaktlēcas.

Jaunākais Google X nodaļas izgudrojums ir gudras kontaktlēcas, kas, izmantojot iebūvētu procesoru un miniatūru glikozes sensoru, perspektīvā varētu krietni atvieglot ikdienu cukura diabēta slimniekiem.

Daudzi Google X eksperimenti gan ir kā tvēriens pārāk tālā nākotnē, tomēr daži šīs nodaļas izstrādājumi ir pavisam reāli, piemēram, auto, kas brauc pats, un Google Glass. Arī viedās kontaktlēcas nav tik futūristisks izstrādājums, lai pārskatāmā nākotnē kļūtu par ikdienas preci, kas atvieglo daudzu cilvēku dzīvi, raksta Detroit Free Press.

Google norāda, ka viedo kontaktlēcu projekts publiskots tā izstrādes sākotnējā fāzē, lai iespējami ātri piesaistītu ar medicīnas nozari cieši saistītus partnerus un kontaktlēcu tehnoloģijas laistu tirgū.

Diabēta slimniekiem glikozes līmenis organismā ir jānosaka regulāri, tomēr, tā kā šī procedūra nav patīkama, cilvēki bieži vien grēko un to neveic tik bieži, kā būtu vēlams. Tādēļ arī tiek izstrādātas dažādas metodes, kas ļautu glikozes līmeni noteikt mazāk sāpīgā veidā – siekalās, sviedros, urīnā vai asarās.

«Mēs prātojām par miniatūru elektroniku – procesoriem, sensoriem un antenām, kas ir tievāki par cilvēka matu, – kura varētu atrisināt problēmas un palīdzēt ļoti precīzi noteikt glikozes līmeni asarās,» norāda Google.

Google apgalvo, ka jau ir veikti vairāki pētījumi, lai noteiktu, cik ērti ir viedo kontaktlēcu prototipi un kā glikozes līmenis asarās korelē ar glikozes līmeni asinīs.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: