Izmērīts attālums līdz tālākajai galaktikai
Publicēts 22. oktobrī, 2010.
Eiropas Dienvidu observatorijas astronomi izmērījuši attālumu līdz tālākajai galaktikai un cilvēkam zināmajam objektam.

Atsaucoties uz rakstu izdevumā Nature, Newsru.com vēsta, ka zinātnieki galaktiku UDFy-38135539 debesu juma daļā, ko dēvē par Hubble Ultra Deep Field, pirmo reizi ieraudzījuši šā gada janvārī. Jau toreiz bija skaidrs, ka attālums ir vismaz 10 miljardi gaismas gadu, taču tagad aprēķināts, ka patiesais attālums ir vēl par apmēram 3 miljardiem gaismas gadu lielāks.

 

Šī galaktika tagad ļauj aplūkot visumu, kad tam bija tikai 600 miljoni gadu. Tagad visuma pastāvēšanas ilgums tiek lēsts ap 14 miljardiem gadu.

"Tālākās galaktikas attāluma izmērīšana pati par sevi jau ir satriecoša ziņa, taču tās ieguldījums astrofizikā ir vēl nozīmīgāks," norāda Parīzes Visuma astrofizikas institūta doktors Nikols Nesvadba. "Mēs pirmo reizi droši zinām, ka raugāmies uz vienu no pirmajām galaktikām, kas veidojās miglā pēc lielā sprādziena."

Mazliet matemātikas

Tāpat vien ir grūti iztēloties, cik daudz ir 13 miljardi gaismas gadu. Pieņemot, ka gadā ir 365 dienas, sanāk, ka gaismas gads atbilst apmēram 9,5 triljoniem kilometru. 13 miljardi gaismas gadu savukārt ir 122 990 400 000 000 000 000 000 kilometru. 

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: