Kā senie romieši maksāja prostitūtām?
Publicēts 15. decembrī, 2010.
Nesen arheoloģiskajos izrakumos atrastas seno romiešu erotiskās naudiņas spintrijas, un šajā sakarā zinātnieku rindās atkal aktualizējies jautājums, kam tieši tikušas izmantotas šīs monētas un kā Senajā Romā baudkārie klienti maksāja par prostitūtu pakalpojumiem.

Spintrija (latīniski - spintria) jeb bordeļu marka ir monētām līdzīgs žetons, ko Senajā Romā izmantoja, lai publiskajos namos norēķinātos ar prostitūtām. Publisko namu darbinieces savus viesus pieņēma nelielās istabās, kur bija arī erotiskas freskas, taču citādi istabas bija iekārtotas ļoti vienkārši.

Kopš laika, kad Senajā Romā sāka masveidā iebraukt ārvalstnieki, kuri neprata vietējo valodu, spintrijas kalpoja par ātru un efektīvu veidu, lai noslēgtu līgumu starp klientu un viņu apkalpojošo prostitūtu. Monētas vienā pusē bija redzamas klienta vēlmes, bet otrā pusē - maksa par šo pakalpojumu.

Lielākā daļa spintriju veidotas no bronzas, un tās no citām monētām atšķir erotiski sižeti - lielākoties uz tām attēloti cilvēki dzimumakta laikā dažādās pozās, kaili vīrieši homoseksuāla rakstura ainās, spārnoti falli un dzīvnieki kopošanās brīžos.

Bordeļu markas tāpat ir arī populārs kolekcionēšanas objekts, jo tām ir augsta vērtība, tomēr kolekcionētājiem būtu jāuzmanās, jo lielā pieprasījuma dēļ daudzi arī vilto šādas bordeļu markas.

Daži vēstures zinātnieki šaubās, ka spintrijas varētu būt izmantotas tikai norēķiniem bordeļos, uzskatot, ka, iespējams, šīs monētas kalpojušas arī kā spēļu žetoni.

Komentāri (1)
Zandis: Vienreizēji!
17/12/2010 11:09
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: