Kleopatra mirusi no narkotiku pārdozēšanas
Publicēts 2. jūlijā, 2010.
Senās Ēģiptes valdniece Kleopatra nav mirusi no čūskas kodiena, kā tas līdz šim tika pieņemts, bet gan izdarījusi pašnāvību, izdzerot nāvējošu zāļu kokteili, atsaucoties uz vācu vēsturnieku Kristofu Šēferu, vēsta ārzemju mediji.

Trīres universitātes profesors, kurš sarakstījis grāmatu par leģendāri skaisto ēģiptiešu valdnieci, uzskata, ka Kleopatra nav mirusi no čūskas kodiena. "Romiešu vēsturnieks Kasijs Dions rakstīja, ka viņa mirusi mierīgā, nesāpīgā nāvē, kas nesaskan ar versiju par kobras kodumu. Čūskas inde būtu izraisījusi sāpīgu un mokpilnu nāvi," apgalvo Šēfers.

Ēģiptes kobras indes izraisītie simptomi esot vemšana, caureja un elpošanas problēmas, skaidrojis vācu toksikologs Dītrihs Mebss, kurš piedalījies Kleopatras nāves apstākļu pētīšanā. "Nāve var iestāties pēc 45 minūtēm, bet tas var prasīt arī vairāk laika. Izveidojas sāpīgs pampums koduma rajonā, un beigu beigās novemtais, uzpampušais un caureju pārcietušais ķermenis var arī neizskatīties pārāk labi," nepatīkamu ainu apraksta vācu zinātnieks.

Čūskas kodiena versijas vietā vācu zinātnieki izvirzījuši iespēju, ka Kleopatra noindējusies ar indīgām zālēm. "Senie papirusi parāda, ka ēģiptieši labi pārzināja dažādu indes veidu pagatavošanu. Kāds papiruss pat apraksta to, kā Kleopatra pati pārbaudījusi to iedarbību," savu uzskatu pamatojumu izklāsta Šēfers.

Viņaprāt, "Nīlas karaliene" sevi nonāvējusi, iedzerot opija, akonīta un velnarutka maisījumu, kas dažu stundu laikā izraisa salīdzinoši nesāpīgu nāvi.

 

Citi zinātnieki gan uzskata, ka Kleopatra tikpat labi būtu varējusi apreibināties no opija un tad ļaut, lai viņu sakož čūska, tādā veidā nomirstot mierīgā nāvē un neizjūtot nekādas sāpes.

Ptolemaju dinastijas pēdējā valdniece izdarīja pašnāvību 39 gadu vecumā 30 gadus pirms Kristus dzimšanas, sekojot sava mīlnieka, romiešu karavadoņa Marka Antonija, piemēram, kurš sevi nogalināja pēc zaudētas kaujas.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: