Latvietis dzīvo 10 miljonus vērtā skvotā
Publicēts 7. janvārī, 2011.
Londonā mediju un sabiedrības uzmanību kārtējo reizi izpelnījies kāds latvietis – šoreiz vairāki preses izdevumi atspoguļojuši latviešu puiša piedzīvojumus, iemitinoties kādā greznā savrupmājā.

21 gadu vecais mākslinieks-bezdarbnieks no Latvijas, kurš sevi britu presei nodēvējis par Džeisonu Radiku (attēlā pirmais no kreisās), kopā ar draugiem un domubiedriem no dažādām Austrumeiropas valstīm iemitinājies 10 miljonus vērtā Londonas mājā, un tieši šī iemesla dēļ arī kļuvis par zināma mēroga slavenību britu medijos.

Pats Džeisons medijiem atzinis, ka no Rīgas uz Londonu devies, jo pirms tam dzirdējis, cik viegla tur ir dzīve - īpaši puisim iepatikusies Lielbritānijas likumdošana, kas ļauj droši un gandrīz bez riska iemitināties svešos īpašumos jeb dzīvot skvotā.

Viņš arī bijis tas, kurš ielauzies lepnajā Viktorijas laika stila savrupmājā Haigeitā, bet vēlāk viņam namā, kurā ir desmit guļamistabas un trīs vannasistabas, pievienojušies vēl aptuveni 30 ārzemnieki galvenokārt no Latvijas, Lietuvas un Polijas, bet pie nama izlīmēti plakāti, kas apliecina viņu tiesības šeit atrasties.

"Ņemiet vērā: tā kā mēs dzīvojam šajā īpašumā, tās ir mūsu mājas un mums ir tiesības šeit palikt," pārliecināti ir skvoteri, no kuriem lielākā daļa ir bezdarbnieku un dienas vada, laiskojoties un lietojot narkotikas.

Šobrīd bezdarbnieka Džeisona vadītais skvoteru pulciņš ir saņēmis brīdinājumu, ka viņiem līdz 19. janvārim jāpamet šis nams, tomēr viņi ir apņēmības pilni palikt šajā ēkā, ja vien tuvākajā laikā neatradīs līdzvērtīgu brīvu īpašumu tuvākajā apkaimē.

Kamēr briti meklē veidus, kā cīnīties ar skvoteriem, latviešu puisis presei nav slēpis savu sajūsmu par iespēju bez maksas izmantot grezno namu, kas atrodas vienā no labākajiem un dārgākajiem Londonas rajoniem, kur mitinās arī daudzi vietējie miljonāri un šovbiznesa zvaigznes.

"Šeit mums gan apkure, gan elektrība ir par brīvu. Rēķini nāk, bet tie ir adresēti vecajam īpašniekam, un mēs tos, protams, nemaksājam. Dzīve šādā mājā ir ļoti dārga, ja tev ir jāmaksā rēķini, bet Lielbritānijā mums viss ir par brīvu, pat ēdiens," atzinis Džeisons, kurš pirms tam mitinājies kādā pamestā bārā.

"Mums vienmēr ir pilns ledusskapis. Mēs ejam uz Iceland veikaliem, kur ēdienu atrodam atkritumu tvertnēs," lepojies latvietis un stāstījis, ka atkritumos viņi atrod visu, kas viņiem nepieciešams, pat alu.

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: