Lembergu ģimenei pieder jau 180 miljoni
Publicēts 4. novembrī, 2010.
Latvijas simts bagātāko cilvēku īpašumu kopējā vērtība gada laikā sarukusi par 220 miljoniem latu, bet pēdējos divos gados tā no 3,17 miljardiem samazinājusies līdz 1,8 miljardiem latu, liecina Latvijas bagātāko cilvēku saraksta veidotāju Baltic Screen apkopotie dati.

Desmitajā vietā šogad ierindojies Josifs Apts. Viņa īpašumu kopējā vērtība ir 32 miljoni latu. Apts darbojas farmācijas biznesā - ir farmācijas vairumtirdzniecības kompānijas Recipe Plus īpašnieks.

Devīto un astoto vietu ar īpašumiem, kuru kopējā vērtība ir 34 miljoni latu, dala Vadims Telica- vienīgais Senator Farm aptieku īpašnieks - un būvuzņēmuma Skonto būve lielākais īpašnieks Guntis Rāvis.

Septītajā vietā Latvijas bagātāko cilvēku sarakstā ierindojies Arnis Riekstiņš - bezvadu interneta risinājumu kompānijas Mikrotīkls līdzīpašnieks - ar 38 miljoniem latu.

Sestajā vietā ir ar 41 miljonu vērtiem īpašumiem ir Justs Karlsons - viesnīcas Hotel Bergs īpašnieks. Interesanti, ka viņš kā privātpersona ir investējis mediju projektā Ir.

Piektajā vietā ierindojusies Šķēļu ģimene - Andris Šķēle, Kristiāna Lībane-Šķēle, Madara Dobrāja un Anete Šķēle-Pētersone - ar 52 miljonus latu vērtiem īpašumiem. Šķēļu ģimenes galva Andris ir Tautas partijas dibinātājs un garīgais līderis, kurš kādu laiku bija aizgājis no aktīvās politikas, taču neilgi pirms 10. Saeimas vēlēšanām atgriezās un tika ievēlēts Saeimā no apvienības Par labu Latviju.

Ceturto un trešo vietu ar 53 miljonus latu vērtiem īpašumiem dala baņķieris Leonīds Esterkins un viens no lielākajiem Liepājas metalurga akcionāriem Sergejs Zaharjins.

No trešās pagājušogad uz otro vietu šogad ar 54 miljonus latu vērtiem īpašumiem pakāpusies Lipmanu ģimene - Kirovs Lipmans un Anna Lipmane. Kirovam Lipmanam pieder 33,29% zāļu ražotāja Grindex akciju, bet viņa kundzei Annai - 16,69%. Lipmans pats par sevi stāsta, ka esot rūdīts vīrs, un, neraugoties uz lielajām materiālajām iespējām, viņš iepriekš atzinis, ka pat bargā ziemas salā viņam nav nepieciešami silti zābaki.

Savukārt pirmajā vietā arī šogad ir Lembergu ģimene - Aivars, Anrijs un Līga - ar īpašumiem 180 miljoni latu vērtībā. Lembergu ģimenes galva ir Ventspils mērs un ZZS premjera amata kanditāts, bet, neraugoties uz aktīvo politisko darbību, viņš ir arī pazīstams uzņēmējs.

 

Viņa vārds izskanējis arī saistībā ar nelikumīgām darbībām, pret viņu ir bijuši un joprojām ir ierosināti vairāki kriminālprocesi, tomēr neviens no tiem pagaidām nav noslēdzies ar notiesājošu spriedumu par sliktu Lembergam.

Krīzes gads ir gan būtiski ietekmējis sarakstā iekļauto Latvijas bagātāko cilvēku īpašumu novērtējumu, gan arī radījis iespaidīgas pārmaiņas pašā sarakstā - no pagājušā gada "zelta simtnieka" šogad sarakstā vairs nav atrodama gandrīz piektā daļa dalībnieku.

"Lai arī pērn mēs paredzējām, ka biznesam gaidāmi grūti laiki, tomēr turējāmies pie cerības, ka krīzes nazis nebūs tik ass un atsevišķas nozares tas griezīs maigāk. Tomēr šī cerība ir piepildījusies vien atsevišķās situācijās, un kopumā krīzes skarto uzņēmēju īpašumu vērtības turpināja kritumu," kopējo situāciju raksturo Vadims Jerošenko, kura vadītā korporatīvo finanšu kompānija Laika Stars arī šogad veikusi sarakstā iekļauto uzņēmēju īpašumu novērtēšanu.

Latvijas bagātāko cilvēku sarakstā jau tradicionāli izmantota visu publiski pieejamo datu bāžu informācija, kuru vidū īpaši nozīmīgi bijuši Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas unLursoft dati.

"Atsevišķi iepriekš nedzirdēti uzņēmumi nonāca pelnošāko topā, atsevišķi veiksmīgi strādājoši uzņēmumi pieņem lēmumu izbeigt darbību Latvijā, ir arī atsevišķi pārsteigumi, kas saistās ar uzņēmumu maksātnespēju," norāda Lursoft IT valdes locekle Daiga Kiopa.

Piektdien klajā nāks jaunais Latvijas 100 visbagātāko cilvēku saraksts - "zelta simtnieks" tiks publicēts žurnālā VIP Lounge.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: