Lipmans: Daudzi nezina, ka esmu ebrejs
Publicēts 25. janvārī, 2011.
Kārtējo reizi sabiedrībā un medijos aktualizējies jautājums par nacistu okupācijas laikā ebrejiem atņemto īpašumu atgūšanu vai to vērtību kompensēšanu, bet uzņēmējs Kirovs Lipmans, kuram pasē kā tautība norādīts ebrejs, par Otrā pasaules karā zaudētājiem ģimenes īpašumiem cīnīties netaisās.

Jautājums par kompensācijām ebrejiem aktualizējies, jo tapis zināms, ka šonedēļ Latvijā ieradīsies ASV Valsts departamenta īpašais sūtnis holokausta jautājumos Duglass Deividsons, lai ar valdības ierēdņiem un ebreju kopienas pārstāvjiem apspriestu kompensācijas jautājumus, un Lipmans portālam Pietiek.com norādījis, ka šī jautājuma regulāra nonākšana dienaskārtībā viņam kā ebreju kopienas pārstāvim ir nepatīkama.

"Man ļoti nepatīk, ka laiku pa laikam šo jautājumu cilā. Man tas ir ļoti sāpīgi, jo visa mana ģimene tika nošauta, mēs palikām ar mammu tikai divi vien. Un katru reizi, kad sāk runāt par īpašumiem un kompensācijām, man uzjundī šīs sāpīgās atmiņas," atklāts bijis uzņēmējs.

"Mēs bijām ļoti bagāta ģimene pirms kara, mums piederēja daudz īpašumu, bet es nekad neesmu cīnījies par šo īpašumu atgūšanu. Es uzskatu, ka tas ir pārāk sāpīgi to visu atjaunot, sāpīgi par to runāt. Ir jādzīvo tālāk, pašam jāsasniedz augstākais iespējamais rezultāts, nevis jācīnās par kaut ko, ko sasniedza mani senči. Arī mana māte uzskatīja, ka nevajag cīnīties par šiem īpašumiem. Kas bijis - pagājis," pārliecināts ir Lipmans.

Tāpat viņš novērojis to, ka, līdz ko šis jautājums parādās dienaskārtībā, sabiedrība uz to reaģē ar krietnu devu negatīvisma.

"Es atveru portālu Delfi vai Apollo un palasu, ko tur raksta, tad jūtu, ka sabiedrības attieksme pret ebrejiem ir ļoti negatīva. Pat, ja es nebūtu ebrejs, man būtu ļoti nepatīkami to lasīt," izjūtās dalījies uzņēmējs, kurš gan pats pret sevi negatīvu attieksmi nav jutis.

"Iespējams, daudzi nezina, ka esmu ebrejs, un domā, ka esmu latvietis, jo mēs jau daudzas paaudzes dzīvojam Latvijā, un es uzskatu, ka Latvija ir mana dzimtene, mana zeme, par kuru man jārūpējas. Taču attieksme pret ebrejiem tiešām ir ļoti negatīva - it kā visi ir zagļi un nelieši. Protams, starp ebrejiem, tāpat kā starp jebkuras tautības pārstāvjiem, ir noziedznieki un negodīgi cilvēki, bet - kurā nācijā tādu nav?

Taču ir arī pavisam cita statistika, piemēram, ASV dzīvo pieci miljoni ebreju. Lielākā daļa no Amerikas miljonāriem ir ebreji. Lielākā daļa Nobela prēmijas laureātu ir ebreji. Ebreji vēsturiski ir bijuši spiesti cīnīties, domāt, kā izdzīvot, jo to ir noteikuši vēsturiskie apstākļi. Tādēļ arī esam pieraduši domāt, cīnīties, nepadoties, tādēļ arī ir rezultāti," ebreju tautas panākumus skaidrojis Lipmans un paudis pārliecību, ka negatīvās attieksmes pret ebrejiem pamatā ir skaudība .


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: