Nesodīts miris 17 000 cilvēku slepkava
Publicēts 3. februārī, 2011.
Aizvadītajā nedēļā 88 gadu vecumā mūžībā aizgājis nacistu kara noziedznieks Peters Egners – viņš bija līdzatbildīgs 17 tūkstošu cilvēku nogalināšanā, bet par pastrādātajiem varasdarbiem viņš tā arī netika saukts pie atbildības un sodīts, ziņo ārvalstu mediji.

Laika posmā no 1941. līdz 1943. gadam vācu izcelsmes Dienvidslāvijas iedzīvotājs Egners pievienojās Trešā reiha slepenpolicijai jeb Gestapo un tika piesaistīts cilvēku sūtīšanai uz koncentrācijas nometni Belgradas apkaimē, kā arī viņu nogalināšanai.

Egners šo divu gadu laikā, darbojoties soda vienībā, iznīcināšanai nolēma aptuveni 17 tūkstošus Serbijas iedzīvotāju, starp kuriem lielākā daļa bija čigāni un ebreji, bet 1960. gadā viņš emigrēja uz ASV, kur sešus gadus vēlāk saņēma Amerikas pilsonību.

Simona Vīzentāla centra sastādītajā sarakstā ar desmit dzīvajiem lielāko ļaunumu nodarījušajiem kara noziedzniekiem, kuri par saviem nodarījumiem nav saņēmuši sodu, Egners ieņēma astoto vietu. Dzīves laikā viņš atzinās, ka dienējis Gestapo, bet noliedza savu dalību cilvēku iznīcināšanā.

Nacista tuvinieki aģentūrai Reuters paziņojuši, ka Egners miris veco ļaužu pansionātā Silver Glen Cooperative, kas atrodas netālu no Sietlas, bet sīkāka informācija par nāves iemesliem un apstākļiem sniegta netiek. Ne Egnera advokāts, ne ASV Tieslietu ministrija komentārus par notikušo nav snieguši.

Aizvadītā gada aprīlī Serbija Egneru pasludināja starptautiskajā meklēšanā, bet 28. novembrī ASV tika pieprasīta viņa izdošana - Serbijā bija iecerēts beidzot saukt pie atbildības šo nacistu kara noziedznieku.

ASV puse piekrita izskatīt prasību par pilsonības atņemšanu Egneram un viņa izsūtīšanu uz Serbiju. Tieslietu ministrija bija vērsusies federālajā tiesā, un šim tiesas procesam bija jāsākas 22. februārī, bet atbildētāja nāves dēļ iecerētais tiesas process nenotiks.


Komentāri (1)
Vecis: DEBĪLI!!!
03/02/2011 13:19
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: