Nevarauska aicina vairīties no izvirtuļiem
Publicēts 27. oktobrī, 2010.
Oktobris pasaulē ir pasludināts par "mēnesi pret cilvēku tirdzniecību", un tā laikā sabiedrība tiek pastiprināti izglītota šajā jautājumā, lai tādejādi apkarotu vispasaules problēmu, kur cilvēkus tirgo kā preci gan seksuāliem, gan darbaspēka mērķiem.

Savukārt Dailes teātra aktrise Kristīne Nevarauska ir saskārusies ar šo problēmu arī savā dzīvē.

"Mani ļoti priecē fakts, ka par cilvēku tirdzniecību ir sākts runāt nopietnā līmenī, jo šī ir problēma, par kuru ir jārunā, jo, tikai runājot, pastāv iespēja izglītot cilvēkus, lai viņi neiekristu šādos valgos," stāsta Kristīne.

 

Aktrise uzskata, ka par šo tēmu ir jāsāk runāt skolās, jau pamatskolas beigu klasēs, jālasa lekcijas, jārāda dokumentālas filmas, lai jaunieši saredz un sadzird briesmas, kuras var piemeklēt ikvienu.

"Jārunā ir pirms jaunietis ieiet lielajā dzīvē, lai iemācās atšķirt pērles no oļiem un neuzticas ikvienam pretimnācējam. Lai neuztver ikvienu piedāvājumu, kas ietīts spožā papīrītī, par patiesību. Visi jau domā: esmu gudrs, es jau neiekritīšu cilvēku tirgotāju valgos, bet fakti ir fakti - šajos valgos ir iekļuvuši vairāk kā 27 miljoni cilvēku," par informācijas nepieciešamību stāsta Kristīne.

Iztirzājot zināmo informāciju, aktrise stāsta, ka mūsdienās cilvēku tirgotāju ievilināšanas inventārā ir kas vairāk par piedāvājumiem kļūt par aktrisi, modeli, dziedātāju, tāpēc divtik jāuzmanās un par to jārunā, lai iegūtu informāciju un, iespējams, ar kādu daloties savā informācijā, izglābtu viņu no iespējamajām briesmām.

"Kad uzturējos Amerikā, man klāt pienāca vīrietis, stādījās priekšā kā lielas producentu kompānijas pārstāvis un piedāvāja kļūt par kinoaktrisi, solīja spožu nākotni. Aicināja uz provēm, sarunu, iedeva adresi, lai zinu, kur man jāierodas.

Es, protams, neaizgāju uz šo tikšanos. Kad ar viņu runāju, visu laiku iekšēji bija trauksmes sajūta, intuīcija teica: "neklausies, ej prom!" Tas arī ir iemesls, kāpēc neaizgāju un ne brīdi neesmu noticējusi tam, ka tā bija patiesība.

Piedāvājumu veido pieprasījums: ir daudzi gana izvirtuši vīrieši, lai pirktu šādus pakalpojumus, pat zinot, ka sieviete nestājas seksuālos kontaktos no brīvas gribas - daudzus tas vēl vairāk uzbudina un iekvēlina. Manuprāt, šādu pakalpojumu pircēji nav garīgi pieskaitāmi. Par soda veidu šādiem pircējiem un tirgotājiem nemāku spriest, jo soda veids nespēs palīdzēt cilvēkiem, kuru dzīves sabojā šādi cilvēki, kas otru tirgo kā preci," nopietni nosaka Kristīne.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: