Nosauktas biedējošākās šausmu filmas
Publicēts 15. septembrī, 2010.
Izklaides portāls Complex publicējis sarakstu ar 50 visu laiku biedējošākajām filmās pasaules kinematogrāfa vēsturē – pēc reitinga veidotāju vārdiem, tas tapis, lai žanra cienītāji labāk "orientētos baiļu labirintos".

No saraksta 50. līdz 11. vietai iekļautas tādas asinis stindzinošas filmas kā Kukurūzas bērni(49. vieta), Jēru klusēšana (41. vieta), Ķermeņa nolaupītāju invāzija (36. vieta), Zāģis (25. vieta), Šausmas Gobu ielā (24. vieta), Piektdiena, trīspadsmitais (23. vieta), Dzīvo miroņu nakts (17. vieta) un pseidodokumentālā filma Blēras ragana (11. vieta).

 

10. vieta. Rozmarijas bērns (Rosemary's Baby) 1968

Airas Levina romāna ekranizācija, ko uzņēmis bēdīgi slavenais, tomēr joprojām izcilais poļu režisors Romans Polanskis. Stāsts par to, ka Rozmarijai ir aizdomas, ka kaimiņi un arī viņas vīrs ir sātaniska kulta dalībnieki, kuri gaida pasaulē ierodamies viņas pirmdzimto. Gadu vēlāk zvēriski tika nogalināta Polanska sieva Šarona Teita, kura bija stāvoklī.

9. vieta. Suspiria (1977)

Itāļu šausmu filmu meistara Dario Ardžento darbs, kura reklāmas sauklis vēsta: "Vienīgā lieta, kas ir biedējošāka par pēdējām 12 filmas minūtēm, ir filmas pirmās 92 minūtes". Stāsts par jaunu amerikānieti, kura ieradusies Vācijā mācīties baletu, bet labāk viņa nekad nebūtu pārkāpusi vecās baleta skolas slieksni...

8. vieta. Zīme (The Omen) 1976

Ričarda Donnera filma par to, kā amerikāņu vēstnieks (aktieris Gregorijs Peks) ar sievu adoptējis dēmonisku bērnu. Tieši trīsdesmit gadus vēlāk tika uzņemts filmas rimeiks, taču tas nav tik veiksmīgs.

7. vieta. Teksasas slaktiņš ar motorzāģi (The Texas Chain Saw Massacre) 1974

Oriģinālā versija par maniaku, kurš dzīvo nomaļā fermā un lieliski prot rīkoties ar motorzāģi. Kas pie viņa nonāk viesos, tas no fermas neatgriežas...

6. vieta. Reportāža ([Rec]) 2007

Spāņu režisoru Haimes Balaguero un Pako Plazas biedējošā fantāzija par televīzijas žurnālisti, kas, meklējot sensācijas, nonāk mājā, kurā visi iemītnieki ir inficēti ar vīrusu un pārvēršanas par zombijiem. Atpakaļceļa nav, bet nāvējošā reportāža jānovada līdz galam.

5. vieta. Sātana izdzinējs (The Exorcist) 1973

Īsta šausmu filmu klasika, četru "Zelta globusu" un divu "Oskaru" ieguvēja. Pazīstamas aktrises nepilngadīgā meita pēkšņi saslimst, bet ārsti nespēj noteikt slimības diagnozi. Mācītājs paziņo, ka meitenē iemājojis Sātans, un kopā ar eksorcistu sākas cīņa par meitenes dvēseli.

4. vieta. Visu svēto diena (Halloween) 1978

Džona Karpentera oriģinālā filma par maniaku, kurš izbēdzis no psihiatriskās slimnīcas un iedzen bailēs nelielu pilsētiņu, kurā savulaik Helovīna svētkos viņš nogalinājis pats savu māsu.

3. vieta. Lāsts (The Grudge) 2002

Japāņu režisora Takaši Šimicu filma par cietsirdīgu spoku-atriebēju, kas divus gadus vēlāk ar tādu pašu nosaukumu tika uzņemta arī Holivudā ar Sāru Mišelu Gellari galvenajā lomā.

2. vieta. Paranormālā aktivitāte (Paranormal Activity) 2007

Tāpat kā Blēras ragana, arī šis stāsts par briesmīgo poltergeistu kļuva par finansiālu sensāciju - kā amatieru filma uzņemta par 15 000 dolāru, tā nopelnīja 108 miljonus. Jau nākamajā mēnesī uz ekrāniem iznāks filmas turpinājums, tiesa, jau ar trīs miljonu lielu budžetu.

1. vieta. Mirdzums (The Shining) 1980

Viena no dižā meistara Stenlija Kubrika pēdējām filmām un Džeka Nikolsona (attēlā) nozīmīgākajām lomām. Šī ir Stīvena Kinga stāsta ekranizācija, un tā vēsta par kādu rakstnieku, kurš, strādājot pie jaunā romāna, pakāpeniski ieslīgt nomoda murgos.


Komentāri (1)
modris: Shaadaam zinjaam veelams buutu pievienot arii atsauci uz avotu.
19/09/2010 17:38
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: