Noteikti Latvijas skandalozākie miljonāri
Publicēts 30. augustā, 2010.
Izdevums Деловые Вести sadarbībā ar Baltic Screen un Lato Lapsu izveidojis Latvijas skandalozāko miljonāru sarakstu, kurā apkopoti tie pašmāju bagātnieki, kuri gadu gaitā visbiežāk iekūlušies dažādos tiesu darbos un finanšu skandālos.

Topa pirmajā vietā laikraksts ierindojis uzņēmēju un Ventspils domes vadītāja Aivara Lemberga seno pretinieku Oļegu Stepanovu, kurš tiek uzskatīts par vieno no noslēpumainākajām figūrām vietējā biznesa vidē. Topa veidotāji norāda, ka Stepanova gaitām piemīt labu Holivudas trilleru iezīmes - gan policijas kratīšana Ventbunkera birojā, gan noslēpumainas liecinieku nāves, gan daudzi tiesas procesi, kuros figurē miljoniem lielas summas.

Saraksta otrajā vietā ir kāds cits ventspilnieks - pilsētas vadītājs Aivars Lembergs, kuru deviņdesmito gadu beigās dēvējuši par "lielo cilvēku no Ventspils". Šis ir vienīgais no sarakstā iekļautajiem cilvēkiem, kurš ne tikai atradies uz apsūdzēto sola, bet arī zināmu laiku pavadījis apcietinājumā. 

Šobrīd turpinās tā saucamās "Lemberga lietas" izskatīšana par naudas atmazgāšanu, kukuļņemšanu īpaši lielos apmēros un citiem nodarījumiem, kuros iesaistīti arī vairāki citi vietējie miljonāri, bet pa to laiku mājaslapā rokasgramata.com parādījušies dažādi ar Aivaru un viņa ģimeni saistīti dokumenti, kas ļauj izsekot viņa tēriņiem - pats Lembergs gan šo visu, protams, nodēvējis par netīru un provokatīvu politisku pasūtījumu.

Saraksta trijniekā iekļauts arī politiķis Andris Šķēle, kurš gadu gaitā paspējis iekulties dažādos plaši atspoguļotos skandālos - viņa vārds savulaik figurēja leģendārajā pedofilijas lietā, kad vairākus pašmāju politiķus apsūdzēja seksuālos sakaros ar pusaudžiem, kā arīJūrmalgeitas lietā - procesā par kukuļdošanu Jūrmalas domē. Par vienu no skaļākajām lietām tiek uzskatīta Dgitālgeita - tiesas process, kurā jau kopš 2002. gada mēģina atrisināt ar ciparu televīziju saistīto afēru, kurā iesaistīt arī Šķēle.

Latvijas skandalozāko miljonāru saraksta ceturtajā vietā iekļuvis telekompānijas LNT vadītājs Andrejs Ēķis, kura vārds arī figurē digitālās televīzijas lietā. Pēdējā laikā gan Ēķa vārds izskanējis citā sakarā - tuvojoties rudenī gaidāmajām 10. Saeimas vēlēšanām, viņš ārkārtīgi satuvinājies ar politiku un pieņēmis partiju apvienības Par labu Latviju! piedāvājumu kļūt par tās vadītāju.

Saraksta piektajā vietā iekļauti bijušie Parex bankas vadītāji Valērijs Kargins (attēlā) un Viktors Krasovickis, kuru vārdi sabiedrības uzmanības centrā nonākuši pēc Parexsabrukuma un brīža, kad banku savā paspārnē pārņēma valsts - tas sagrāva abu baņķieru reputāciju, kā arī ierosināto tiesas procesu dēļ tika apcietināts abu kungu īpašums 62 miljonu latu apmērā. 

 

Skandalozāko miljonāru sarakstā iekļuvusi arī Valērija Kargina bijusī laulātā draudzene Tatjana Kargina, kura pēc skandāliem apvītās šķiršanās no baņķiera pati kļuvusi par vienu no bagātākajām kundzēm valstī. Tomēr kundze pēc šķiršanās savu brīvās un bagātās sievietes statusu īsti baudīt nespēj, jo pret viņu ierosinātas vairākas krimināllietas, piemēram, par parādiem advokātu birojiem, kas Karginai palīdzēja šķiršanās prāvas laikā. Bet vienā no krāpniecības lietām, kurā Tatjana un viņas māte iesaistītas aizdomās turēto statusā, draud viņai ne tikai ar cietuma sodu, bet arī mantas konfiskāciju.

Saraksta septītajā vietā iekļauts viens no Latvijas ietekmīgākajiem būvniekiem Valdis Kalnozols, kurš sabiedrības uzmanību izpelnījās ar dīvaino uzņēmuma MTK Constructions pārdošanu - viņš lietuviešu investoriem notirgoja pagalam nerentablu uzņēmumu, kurš lietuviešiem nodarīja miljoniem latu lielus zaudējumus. Pats uzņēmējs, komentējot šo lietu, bija atzinis, ka lietuviešu pircēji ir "cilvēki, kuri maz ko saprot no celtniecības biznesa".

Topa astotajā vietā ierindojies savulaik viens no lielākajiem zemes īpašniekiem Gatis Saknītis, kurš šobrīd izvairās no uzturēšanās Latvijā - te viņam gadu gaitā iekrājušies miljoniem latu lieli parādi, piemēram, Rietumu bankai uzņēmējs ir parādā 12,4 miljonus. No dažām nepatikšanām gan Saknītim izdevies izvairīties, noslēdzot izdevīgu laulību līgumu ar savu laulāto draudzeni, tādejādi ģimenes īpašumā saglabājot vismaz daļu no vērtībām.

Saraksta devītajā vietā iekļauta automašīnu tirgotāja un uzņēmuma Domenikss īpašniece Benita Sadauska, kura tiek dēvēta par vienu no pievilcīgākajām biznesa lēdijām Latvijā. Aizvadītajā gadā viņa tiesājās ar sava mirušā vīra dēlu, kurš no bagātās atraitnes centās attiesāt tēva īpašumu, bet toreiz Sadauskai izdevās savus miljonus saglabāt.

Latvijas skandalozāko miljonāru desmitnieku noslēdz futbola kluba Skonto prezidents Guntis Indriksons, kuram piederošais sporta klubs un citi īpašumi tagad izlikti izsolē, lai nosegtu aptuveni 700 tūkstošus latu lielo parādu viņa kādreizējam biznesa partnerim Gundaram Porietim. Pats Indriksons apgalvo, ka viņš ir kļuvis par krāpnieku upuri un ka viņš nevienam neko nav parādā.


Komentāri (2)
Mārtiņš: Interesanti ka lielākā daļa šo cilveku ir saistīti ar polituku vai politiķiem.. Vienkārši pie valsts naudas grib tik daudzi :D
31/08/2010 09:38
tamāra: dirst to ...
09/01/2017 11:31
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: