Rīga kļūst par krievu ekonomisko migrantu galvaspilsētu
Publicēts 12. maijā, 2010.
Žurnāls "Forbes" prognozē, ka Rīga varētu kļūt par Krievijas biznesa emigrācijas metropoli.

„Forbes” citē krievu uzņēmējas Natālijas Pavlovas, kura tikko no piecistabu dzīvokļa Maskavā pārvākusies uz dzīvi Rīgas divistabu dzīvoklī, teikto. Viņa saka:
„Šeit, protams, nenopelnīsi tik, cik Krievijā. Toties šeit tavs bizness un dzīve ir tik lielā drošībā, ka var aizmirst par milzīgo peļņu un nomierināties.” Pavlova vairs nedomā atgriezties tēvzemē un tagad kopā ar ģimeni mācās latviešu valodu, lai šeit varētu palikt uz pastāvīgu dzīvi.
Viņai piekrīt arī autokluba „Angel” īpašnieks Sergejs Solomodenko, kurš jau labu laiku dzīvo Pierīgā, kaut gan viņa pamatbizness ir Maskavā. Pašlaik Solomodenko Latvijā uz zirgu sporta bāzes veido rehabilitācijas centru saviem Krievijas tautiešiem.
„Cilvēki, kuri ir noguruši no psiholoģiskās spriedzes Krievijā, brauc uz Latviju, lai šeit nodarbotos ar jāšanas sportu, tenisu, izietu spa procedūras un psihoterapijas kursu,” stāsta Solomodenko. Viņš saka, ka šajā rehabilitācijas centrā jau ir ieguldījis piecus miljonus eiro (Ls 3 515 000) un tikpat vēl ieguldīs, jo viņš ir pārliecināts, ka no klientiem nevarēs „atkauties”.
No briesmīga murga – korupcijas, reketa un citiem „Krievijas labumiem” Latvijā ir paglābies advokātu biroja „Pavda&Partneri Baltija” partneris Mihails Parinovs. Viņš teic, ka Latvijā jūtas vairāk nekā labi. Parinovs ir iemācījies un nokārtojis latviešu valodas eksāmenu un tagad ar lepnumu saka: „Tagad es varu strādāt veikalā, kafejnīcā un pat bankā.” Tagad viņš var iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļauju, bet pēc pieciem gadiem viņš jau plāno pretendēt uz Latvijas pilsonību. Parinovam darba pietiek, jo viņš konsultē Krievijas uzņēmējus, kuri Latviju izvēlas kā „rezerves lidlauku” savam biznesam.
Kamēr latvieši ekonomisko labklājību meklē vecajās Eiropas Savienības valstīs, krievi to atrod Rīgā. Šeit, salīdzinot ar Krieviju, esot daudzkārt labvēlīgāka biznesa vide un drošība, uzsver vairāki „Forbes” aptaujātie uzņēmēji. Latvija kā pievilcīga vide krievu ekonomiskajiem emigrantiem kļūst tieši pēdējā laikā pēc Rīgas mēra Nila Ušakova un viņa vietnieka Aināra Šlesera aktivitātēm, kas, pēc „Forbes” uzskata, Latviju ir iecēlušas „viskrieviskākās Eiropas Savienības valsts” statusā.

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: