Šons: Daudzi latvieši ir slēptie rasisti
Publicēts 7. janvārī, 2011.
Komentējot to, ka no Marka Tvena romāniem Toma Soijera piedzīvojumi un Haklberija Fina piedzīvojumi plānots svītrot vārdu "nigger", melnādainais horeogrāfs Šons Ani sarunā norāda, ka desmit Latvijā pavadītajos gados viņš ik dienu saskaras ar rasistiem.

"Liela daļa latviešu nav vienkārši rasisti - viņi ir apslēptie rasisti. Kamēr cilvēkam kaut ko no manis vajag, piemēram, ir kādas uzņēmējdarbības intereses vai kas cits, viņš smaida un izliekas, ka es viņam patīku, bet tad, kad tas vairs nav aktuāli, cilvēks sāk izturēties kā rasists," savas bažas atklāj Šons.

Viņš tāpat stāsta, ka Latvijā saskāries ne vien ar nievājošu attieksmi pret afroamerikāņiem, bet arī pret citu rasu pārstāvjiem - pret ķīniešiem un indiešiem.

"Sliktākais ir tas, ka Latvijā, atšķirībā no citām valstīm, ja atgadīsies kāds nelāgs - neviens nepalīdzēs. Ja citur var paļauties uz policiju, šeit tas nav iespējams," uzskata Šons un piebilst, ka īpaši negatīvi uz rasismu tendētus cilvēkus ietekmē bēdīgā ekonomiskā situācija valstī.

Horeogrāfs uzskata, ka vārda "nēģeris" lietošana mūsdienās ir pieļaujama vien tad, ja to izrunā ar cieņu, nevis nievājoši. Turklāt cilvēkam, kurš drīkst teikt "nigger" jābūt ne vien cieņas pilnam pret afroamerikāņiem, bet arī kaut kādā veidā saistītam ar viņiem, kā arī jāzina šī vārda vēsture.

Uz jautājumu, vai arī hiphopa žanra māksliniekus, kuri nereti viens otru dēvē par nigeriem, šāda uzruna aizvaino, Šons norāda, ka hiphopa un repa kultūrā tādas lietas ir pieļaujamas pat tad, ja cilvēks nav melnādains. "Pat gadījumā, ja tu esi balts, tu vari justies kā melnais. Un otrādi," ir pārliecināts Šons Ani.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: