Žurnālistes Naglas mājās notikusi kratīšana. Neo ir aizturēts (VIDEO)
Publicēts 12. maijā, 2010.
Otrdienas vēlā vakarā raidījuma „De facto” žurnālistes Ilzes Naglas mājās policija veikusi kratīšanu, tā vēsta ieraksts raidījuma "Panorāma" blogošanas vietnē twitter.

Žurnāliste atzina, ka kratīšana notikusi absolūti negaidīti, ilgusi aptuveni divas stundas un tās laikā paņemts Naglas personīgais dators un citi datu nesēji - ārējais disks un zibatmiņa.

Neo ir aizturēts
Kā aģentūrai LETA apliecināja avoti tiesībsargājošajās iestādēs, ir tikusi aizturēta persona, kuru policija uzskata par Neo.

"Cilvēks, ko policija ir aizturējusi, turot aizdomās, ka tas varētu būt Neo, ir kontaktējies ar mani un uz tā pamata arī tika veikta kratīšana. Pēc būtības tas nozīmē, ka pie jebkura pētnieciskā žurnālista, kas ir kontaktējies ar kādu cilvēku, kurš nonāk aizdomās turamā statusā vai ir iesaistīts kādā krimināllietā, var mājās ierasties policija un veikt kratīšanu un izņemt informācija par konkrēto un jebkuru citu avotu," norāda žurnāliste.

Nagla šo situāciju uzskata par nopietnu draudu preses brīvībai. "Likums mums atļauj aizsargāt avotus un tas ir veids kā mēs strādājam. Patlaban intensīvi apdomājam tālāko rīcību," sacīja Nagla.

LTV Ziņu dienesta direktors Mareks Gailītis atzina, ka Ziņu dienests ir sašutis par kratīšanas faktu, jo uzskata, ka šādā veidā tiek apdraudēta žurnālistu profesionālā darbība.

"Tā ir katastrofāla pretruna ar "Likumu par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem", kas paredz, ka žurnālisti savus informācijas avotus drīkst izpaust tikai saskaņā ar tiesas lēmumu. Šis precedents liek domāt, ka jebkāda informācija, kas ir žurnālista rīcībā, tostarp privāta sarakste, kas atrodas mājas personīgajā datorā, ir neaizsargāta, un šis fakts apdraud žurnālista tiesības veikt ne tikai savu darbu, bet arī valsts iedzīvotāju tiesības uz objektīvas un patiesas informācijas saņemšanu. Tāpēc visiem likumiskajiem ceļiem aizstāvēsim savu žurnālistu tiesības profesionāli veikt savus darba pienākumus," sacīja Gailītis.

Lietas izmeklēšanas laikā ir veiktas vairākas kratīšanas.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: